"

Lokál u Caipla – Prvotřídní Plznička a recepty podle našich babiček

04. 11. 2016 , aktualizace: 21. 11. 2016 Sdílej na CentrumBrna.cz

Janko, můžete nejprve Lokál u Caipla představit?

Lokál u Caipla patří mezi franšízovou síť Lokálů, kterou zaštiťuje pražská společnost Ambiente. Zakládáme si na prvotřídním plzeňském pivu a české kuchyni v tom nejtradičnějším slova smyslu. Receptury tedy vychází z toho, jak dělaly jídla naše babičky. Smaží se tedy na sádle nebo na másle, do guláše se nedává kilo mouky, aby poté člověk na 3 hodiny odpadl. Nemáme ani žádný konvektomat nebo fritézu. Vše je z čerstvých surovin, které každé ráno dorazí na Kozí 3.

Tato adresa je v Brně vyhlášená, místní s ní mají hospodu spojenou už skoro sto let.

Gastronomie tu existovala už ve 20. letech minulého století, kdy zde založil hospodu Alois Caipl, kterou pak po něm převzal jeho syn – právě ten Caipl, na kterého odkazuje současný název. I když zdejší prostory byly 20 let po revoluci zavřené, Brňáci i poté říkali, že jdou k Caiplovi. Je to ojedinělá záležitost a specifický brněnský fenomén.

Fenoménem je nyní i Lokál u Caipla, který po necelém roce fungování zvítězil mezi brněnskými pivnicemi v projektu Gourmet.

Bylo to naše druhé ocenění. Musím říct, že si ho nesmírně vážíme, stojí za tím totiž kvalitní práce velkého množství lidí. V Česku je 70 tisíc gastro zařízení, což je nejvíce na osobu na světě. Lokál u Caipla je zanedbatelným zlomkem v tomto množství, když si jej tedy někdo všimne a jeho kvalitu ocení, velmi to člověka potěší.

Jak návštěva komise probíhala?

I když jsme hodnotitele znali předem, nevěděli jsme kdy přesně přijdou. Když už ale na návštěvu došlo, odmítali jsme krátkozrakost ve stylu, že přišel někdo známý, a tak musí dostat „něco lepšího“. „Něco lepšího“ totiž v Lokálu u Caipla není. Dali jsme jim tedy okusit z naší prvotřídní nabídky jídel a piva.

Právě vaše pivo mě zajímá, můžete jeho nabídku přiblížit?

Jak už jsem zmínil, naší vlajkovou lodí je plzeňské pivo. Jeho kvalita zde je tak nosná a ojedinělá, že si můžeme dovolit čepovat pouze Plzničku. Pivo je zde nadstandardně ošetřeno, ať už technologií nebo lidmi, kteří se o to starají. Na všechny Lokály dohlíží mistr světa v čepování piva Lukáš Svoboda, takový odborný a ideový náčelník naší pípy.

Hádám ale, že nezůstáváte jen u klasické dvanáctky…

To ne, například na speciálních akcích čepujeme nefiltrované pivo. Vyzdvihnul bych také černého Kozla, který se podle plzeňské receptury vaří ve velkopopovickém pivovaru a je distribuován pouze pro síť Lokálů. Svojí strukturou se přitom blíží irskému Guinessu.

Chystáte v nejbližší době nějaké novinky?

1. listopadu jsme odstartovali akci Oběd pro dalšího, která jde příkladem, jak si činit dobro skrze gastronomii a jak pomáhat jeden druhému. Zpravidla tomu, kdo je v tíživé životní situaci. Někomu takovému tedy můžete koupit anonymně oběd a on si ho do Lokálu u Caipla přijde sníst. V Praze tato akce funguje už dva roky, obědů pro dalšího už se přitom koupilo přes tisíc. Věřím, že Brno ukáže vnitřní sílu a loajalitu Brňanů sobě navzájem a pražská čísla tak překonáme.

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

To, co baví třeba lékaře na medicíně. Být hospodský je sice řehole, pro mě je to ale velká vášeň. To, co dělám, dělám opravdu rád. Baví mě lidi, prostředí i mezní situace a výzvy. Svou práci zkrátka miluji.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI