"

RAW with love – Zákusky dělané s láskou

21. 10. 2016 , aktualizace: 21. 11. 2016 Sdílej na CentrumBrna.cz

Paní Tlustá, jak RAW with love vzniklo?

Mám odmalička cukrovku, takže klasické sladké nemůžu. Dlouhou dobu jsem žila poněkud divočejším způsobem života, před dvěma lety jsem se ale rozhodla pro změnu. S manželem jsme plánovali miminko a moje maminka zabývající se alternativní medicínou přišla s nápadem, abych přešla na raw stravu, která by můj organismus přece jen srovnala. Nakonec jsme do toho šly spolu, a aby nám to jídlo také chutnalo, začaly jsme si vyrábět domácí raw dezerty.

Pak už byl k vlastní cukrárně kousek?

Ano. Dezerty nám chutnaly a my zjistily, že v Brně žádná raw cukrárna neexistuje. Tak jsme si v srpnu 2014 řekly, že to zkusíme. Interiér jsme si vybudovaly samy, finančně nás podpořil i můj skvělý tchán. Bez něj by RAW with love nejspíš nevzniklo.

Letos přišlo i ocenění v projektu Gourmet Brno 2016.

Je to naše úplně první ocenění. Musím říct, že to pro nás byl docela šok, nejsme totiž klasická cukrárna. Navíc jsme stáli proti obrovské konkurenci, jako Kolbaba nebo Martinák. Opravdu by nás nenapadlo, že uspějeme proti klasickým trubičkám a větrníkům. Byli jsme z toho paf.

Jak vypadala návštěva komise?

Věděla jsem dopředu, že přijdou, ale netušila kdy. Jeden den, když jsem byla zrovna za barem, jsem obsluhovala dvě dámy a podle toho, jak se vyptávaly a pokukovaly, jsem tušila, že jsou to oni (smích).

Jak zákusky u vás vlastně vypadají?

Stručně by se dalo říct, že jde o zákusky vytvořené pouze z rostlinných surovin které neprošly tepelnou úpravou a vše je samozřejmě bez lepku, rafinovaného cukru, chemie a konzervantů.

Chystáte v RAW with love nějaké novinky?

Budeme častěji dělat sladké „hlavní chody“. Už teď se v naší nabídce občas objeví, chceme z nich ale udělat pravidelnou záležitost. Stává se totiž, že k nám chodí lidé na zákusek místo oběda, protože po polévce a hlavním jídle ho už málokdo z nich zvládne. Návštěvníci se tak můžou těšit na velkou porci raw palačinek, knedlíků nebo lívanců.

Sám mám dost citlivé zuby a sladkému se spíše vyhýbám. Jste připravení i na takové zákazníky?

Snažíme se uspokojit všechny, proto máme v nabídce kromě sladších dezertů i zákusky, které nejsou sladké téměř vůbec. Jejich základem je pouze čerstvé ovoce. Navíc obecně platí, že raw dezerty jsou méně sladké než klasické zákusky. Na své by si u nás měl přijít každý.

Co vás na vaší práci baví?

Svoboda. Všechno je jen na nás s maminkou. Jaké si to uděláme, takové to máme. Klidně si můžeme říci, že už nás to třeba nebaví a že to dělat nebudeme. To ale zatím nehrozí. Dělá nám radost, že vytváříme něco pro lidi, kteří nemůžou klasické sladkosti nebo chtějí změnit své stravování. A děláme to s láskou, protože nám právě tahle změna pomohla zahodit věci, se kterými jsme nebyli v životě spokojeni.


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI